Personal tools
You are here: Home / Members / lucas / news / Årets første tur
Navigation
 

Årets første tur

Mars var veldig varmt, og det ga lyst til å komme tidlig i gang med seilingen. Avalon har overvintret i vannet, så ingenting sto i veien for en liten seilferie med påske. Vi har vært på Koster noen ganger med påske, og skipperen ønsker seg nå ditt i egen båt. Matrosen er villig til å være med på betingelse at det blir fint vær.
Årets første tur

Olsen (jolla til Avalon) må gjennom isen for å komme under davittene

Dessverre slo været om uken før påske, med betydelige minusgrader om natten. Masse sol, så på ettermiddagen er det kjempefint. Heldigvis er været ikke særlig bedre andere steder i Europa, så det blir seilpåske likevel. Takket den skyfrie himmelen og dermed kalde natten er det en centimeter is i havnen når vi vil dra. Jollen må vi bogsere gjennom isen for å få den i davittene. Avalon sine Yamaha påhengere liker ikke kulde og må varmes opp for at de ikke skal kvele på tomgang. Ved å gjøre det i fremovergear lager vi en fint rak bak plassen vår, som gjør det mulig å bakke ut og snu mot åpent vann.

Ute på Lysakerfjorden er det lite vind og mye sol. Vi møter Stein Varjord med mannskap, vel pakket in, på sin F18. Vannet er 3,5 grader, så det lønner seg å holde seg over vannoverflaten. Vi kjører for moter i konvoi med en 3-4 kjølbåter. Flere som har kommet direkte fra jobben og kastet løs.God plass - men ikke tomt - i Oscarsborg

Forbi Steilene kommer det vind. Først litt, men rask seiler Avalon 7-8 knoop bidevind. Det blir kjølig, og matrosen forsvinner under dekk. Når vindmåleren visen 18 knop, og vi seiler med 8 mot vinden, blir det mye wind-chill. Lufttemperatur er 3-4 grader, og med windchill blir det noe få minusgrader. Med alt jeg har av fleece under seildressen går det bra, bortset fra føttene. Tynne gummistøvler met Ullvang sokker inni holder ikke mål.

Oscarsborg er målet i dag, og det er godt å legge til kai. Det ligger en tyvetal båter i havnen, og da kan man ligge med langside til bryggen innenfor akterfortøyingsbøyene. Ankerdrammen i solen på brygga smaker himmels.

Det er en faktisk en del andre båter her, så virkelig tøff føler mann seg ikke. Strømmen funker, og med to vifteover blir det fort behagelig i kajuten. Vi hadde unnet oss et bedre middag på restaurantet, men her tenker man mer på personalets påskefri en gjestene så det blir middag om bord. Det smaker også det.

Om natten blir det kald. Det vil si, ute blir det kald. Inne har matrosen skaffet nok dyner til å fylle rommet mellom kroppene våre og taket, så vi lider ikke. Og med vifteovner til å varme opp om morningen blir det egentlig veldig komfortabelt, også med minus 3 ute. Dekvask blir lit spesielt: vannet i slangen er frosset og det kommer først bare litt vann, men så en haug med isbiter. Det er for tidlig med gin og tonic, men det er nok isbiter til et glass eller to!

Etter en lat frokost og en tur rund Nordre Kaholmen kaster vi løs. Moss er målet. Det blåser mer beskedent en i går, ganske fint egentlig. 10-12 knop, Avalon går 7 med full seil. Eneste aber er at det er rett imot, men jeg klager ikke.

Men det gjør matrosen. Hun synes det er guffent, og forsvinner under dekk. Hun har litt rett, det er ingen sol i dag og ca. 6 grader. Men vi seiler! Alt i båten funker bra, ingenting har gått i stykker denne vinteren. Til å med solcellevifte som ikke snurret funket igjen etter at jeg presset på av/på bryteren! Kapteinen er i særdeles bra humør.

Etter Filtvet går til og med vinden til Vest, som betyr at vi kan stå mot Gullholmen. Desverre minker den også, så vi trenger å motorseile litt for å komme i Moss gjestehavn på et grei tidspunkt. Men nå ligger vi i kanalen, og takke ICE sin ruter kan dagens tur legge ut på nettet med det samme. Moss har en fin kino, og (viktig) strøm på kaia.

Fredagsmorgen byr på grå himmel, vind fra nordøst og snø!. De første to hadde Yr spådd riktig, men snø var det ikke snakk om. Denne påsketuren blir litt annerledes en vi hadde forestilt oss. Derimot ligger vi gratis -fra automaten hvor mann betaler havneavgift finnes det bare sokkelen og tre strømledninger - og får vi nok strøm til å kjøre to vifteovner.

Vi har ingen hast. Webben til NFS kan oppdateres, vi har masse bøker og et beskjeden mål for dagen: seile til Larkollen for å hente et modellfly noen vil gi bort og deretter tilbake til Son. Klokka syv har vi reservert bord på den lokale restauranten. Vi fungerer litt om hvordan trådløs kommunikasjon, og spesielt trådløs Internett, har forandret turseilingen vår: oppdatert værvarsel er alltid tilgjengelig, informasjon om havner et tastetrykk unna. Vi finner ut i hvilken havn det er kino med en film vi vil se og bestiller billett med det samme.

Turen til Larkollen gikk som en drøm: rom slør i 7-8 knop. Under grå himmel, men med vinden bakfra føles det ikke særlig kald. Det gjorde derimot turen tilbake til Son. 12-16 knop vind gir god båtfart, men også maks windchill. Solen som ventes av Yr kommer ikke før vi har fortøyet i Son. matrosen tar seg en dusj for å bli varmt igjen, kapteinen klarer seg med portvin, høy musik og litt flygingen på modelflysimulator.

Påskemorgen i Son - med vinterblå himmel

Cafe Oliven er pakket til randen, og det var bra vi hadde bestilt bord. Her er det altid trivelig, med både bedre mat og hyggeligere betjening en Son Kro. Utsikt har de ikke, men det har vi hatt nok av i dag. Dessverre bommet servitøren i dag med å servere en hovedrett feil, men løser det med stil i at den blir gratis. Den smakte bra også, så det var et meget mett og fornøyd mannska som ruslet tilbake til Avalon.

Neste morgen er mer som en påsketur skal være: beinhard -rund null grader ute- men strakkblå himmel o flott gul sollys over Sons bygninger og de andre båtene i havnen.

beinkald om morningen

Det betyr en rolig start. Vifteovnen alene klarer ikke helt å varme opp båten, men med en liten gasslampe i tilleg er det fort varmt.  Foreløping nyter vi utsikten innefra. Matroser skriver logbok og deretter forsvinner i en bok og jeg oppdater webben (det blir nesten som jeg tror andre driver med Facebook..).

Enda en kaffekopp og nærmere klokka tolv kaster vi løs. Vinder er, som vanlig denne turen, imot. Det er fasinerende å oppleve hvor liten Oslofjorden kan være i medvind, under spinnaker og med behagelig temperatur, men hvor stor den blir på kryss, og når det er kaldt og/eller våt.

Nå er det sol med modvind. Jeg nyter turets siste kryss mens matroser holder seg ved boken sin. Som vanlig dabber vinder av forby Håøya så Yamahaene få kjørt seg litt mot slutten.

Alt sammen en påsketur som viser at det går fint an å leve i båten med lave temperatur, men at våre seilklær ikke helt holder mål under disse formål. Det blir nok en tur til fiskeutstyrsbutikken for å finne ut hvordan isfiskere holder seg varme.

Lucas Hofman

« July 2020 »
July
MoTuWeThFrSaSu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031