Personal tools
You are here: Home / Members / lucas / news / Færder 2013 om bord i Avalon
Navigation
 

Færder 2013 om bord i Avalon

Tradisjonstro skriver vinneren av regattaen en berettning om hvordan det har gått om bord. Det tok litt tid, men når ligger Avalon anket i en fin bukt i Danmark mens vinden hyler i riggen, og da er det tid for skriverier.
Færder 2013 om bord i Avalon

Etter runding møter vi sørgående båter i soloppgang

Uken før Færder begynner gleden: det ser ut som om det blir drømmevær. Og værvarslet holder! Kl. 10 på Fredag glir Avalon ut av plassen sin på Slependen, og kjører mot startlinjen. Om bord "the same suspects" som de siste tre år: bror Paul, som tar hvert år flyet fra Nederland for å delta, og Bård, fast mannskap de siste 15 år.  Null trening i år. Heldigvis begynner sesongen i Nederland to måneder før, så Paul har seilt en fem regattaer i år allerede. Både Bård og jeg har ikke seilt noe særlig siden i fjor. Vi får se om det holder.

På vei til starten legger vi merke til at det er vind ved land, men ikke midt på fjorden. Vi heiser genakeren for å sikre at alle linjer er tråd i riktig. Vi har god tid, så vi går sammen gjennom DNMI sin presentasjon som de leverte på skippermøte i går kveld. Det blir mye kryss i lite vind, så å treffe strømmen blir avgjørende. Det forventes tydelige virvler på Breiangen og øst for Bolærne, met opp til en halv knop strømm. Når mann krysser med 2-4 knop fart er en halv med eller mot nok for å dobbel tiden!

Lite vind i starten. Perfekt for Avalon!Ved starten blåser det 4-6 knop vind fra sørvest. I midten av linjen er det lite vind, og ved Aker brygge er det flere båter enn på Hovedøyasiden. Vi velger Øyasiden. Fem sekunder etter skuddet er vi over linjen i fri vind. Det blåser overaskende fint mellom øyene (litt flaks må man ha) og før vi vet om det er vi forbi Huk og inn i Lysakerfjorden. Der er det vind og Avalon er ved Geitholmen før Marius tar oss igjen. Seagull og siste skrik startet veldig bra og er foran oss. Ellers ligger det meste bak og vi er fornøyd med det.

Mot forventning øker vinden til 14 knop. Slik er vi rask ved første merke, som har blitt flyttet fra Slemmestad til Nærsness. Ved Drøbak løyet det often men i dag sklir vi fint fordi. Vi holder oss til østsiden, mer strøm mot menn færre slag. På vei til Filtvet holder vi oss på tradisjonstro på vestsiden. "Alle" vet at det er best. Gaupa gjor ikke det og til min overaskelse vinner de mye på det. Slik lærer mann litt litt beskjedenhet.

På Breiangen holder vi ekstremt vest for å plukke opp strømmen til Mølen virvelen. Vi kjenner lite til den vestgående strømmen, men vi får fin hjelp på andre halvdelen hvor det renner godt sørøst. Takk DNMI. Vest for Bastøy er strømmer mot sør, og vi krysser fint mot Bolærne. Nå gleder det å holde konsentrasjonen oppe, ser på lys og legge merke til vindskift slik at mann slår på den. Vi styrer en time om gangen, og en sover hele tiden så vi kommer til å ha to som er mer eller mindre utvilt helt til mål.

Ved Bolærne må mann velge: gjennom eller utenfor. I følge DNMI snur vinden fra sør til nordvest de nærmeste timene. I tillegg har vi en virvel utenfor Fuglehuk som snur med klokka, og gir litt motstrøm mellom øyene. Derimot har vi mer bølger i mot utenskjærs, som ikke er bra for Avalon. Vi velger likevel utenskjærs, og på vi til Fuglehuk kan vi styre mer og mer sør til vi går rett mott den store blinken (Færder fyr). Deretter går vinden rask til nordvest, så genakkeren går opp for de siste 12 nm. til rundingen. Det var bra, ellers hadde det vært kryss hele veien!

Vaktskifte i morgentime. Solbriller, lue, hansker og kaffeRett etter Fuglehuk ser vi Marius på vei tilbake. Rask hoderegning lærer at vi ligger muligens litt foran på korrigert tid, menn mye er det ikke. Resten, i hvert fall de vi ser, er mer bak på korrigert tid. Bernt Biberg sin nye båt har vi ikke sett, og den skal nok være rask. Til min store  overraskelse ser vi den bak oss etter rundingen ved Tristein. På vei nordover velger vi å gå utenfor Bolårne for å ha maks vind.

Avalon sklir fint, vi prøver å trimme hele tiden. Flater storseil med mer vind, litt mer buss når det løyer. Det samme med fokkefallet  På vei fra Slagentangen til Asgårdstrand møter vi mange båter. Vi tar ekstra høyde for å ha fri vind. Samme strategi mot mål, mer motstrøm tar vi gjerne.  9:50 er Avalon i mål. Vi seiler videre mot Horten men etter tyve minutter dør vinden ut. Det blir leit for de som ikke er i mål enda.

I havnen legger vi oss ved siden av Gaupa. Det er god plass i år, det virker som om det er færre båter. Etter innlevering av egenmeldingen finner vi at vi vant, med 20 minutter på Våghals som ble nummer nummer to. Dette var nok den mest komfortable Færder i mange år, uten regn, vindstille elle mye vind. 

Lucas Hofman

Ps. Alle resultatene ser man her

Ps2. Alle bildene ved artikkelen ble tatt av Bård Haug P

s3. Andrea, datteren til Bård har laget en video av filmklipp Bård tok under seilasen. Du finner den her

« July 2020 »
July
MoTuWeThFrSaSu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031