Vårt nye nyeste medlem, Petter M, har sendt en liten rapport om ny katamaran som entrer det norske flerskrogsmiljøet antagelig høsten 2017.

 

Hei igjen,

Takk for seilnummer.  Som gammel regattaseiler føler jeg meg ikke vel om ikke jeg har slikt i storseilet, naken følelse…!

 Fusion Med One, eller Maggy VII som blir båtens nye navn, er en Fusion 40, tegnet av Gary Lidgard. Ikke så velkjent på denne siden av jordkloden, men vel anerkjent i Australia og omkringliggende. Fusion-konseptet kom opp rundt 2002, og fungerer nesten som et Airfix byggesett som får plass i 2 containere. Tanken er at disse kan monteres av profesjonelle båtbyggere som amatører, limes/glasses sammen og innredes etter ønske. Av de ca 80 båtene som er levert finnes flere varianter, fra de som er satt opp for regatta – til de mer cruising-orienterte.   

 Fusion Med One ble bygget av en båtbygger som ville prøve dette konseptet ut i det franske markedet og bygget denne båten som demo-båt. Men, det å selge en Australsk/NewZealandsk katamarankonsept til franskmenn er omtrent like lett som å forklare dem at de lager bedre hvitvin på sørlige halvkule. Det er dermed kun levert to Fusion 40 i Frankrike/Europa, og dette er den ene.

Den er forholdsvis avansert bygget med skrog vakuumstøpt  med vinylester og med sandwich-interiør for å holde vekten moderat. Med 6,3 tonn lettvekt er den tyngre enn en TRT, men klart lettere enn den  vanlige cruising cat som Lagoon og annet.

Noen av Fusion 40’ene som er bygget er satt opp med senkekjøler, denne har dessverre kun low aspect «vorter». Jeg har allerede snakket med Marius om mulighet for å lage TRT kjøler, godt å ha noen prosjekter. Ellers er båten satt opp med rattstyring via Dyneema til kvadrantene, viktig med god rorfølelse..

Her er at par linker: http://fusioncats.com/sailcatamarans/     https://www.youtube.com/watch?v=RAj-OTe5h6E

 

 

Selv om jeg har bedrevet seiling i snart 50 år, er jeg forholdvis ny med flerskrogsseiling. Min interesse ble vekket da jeg tok meg ett år fri og seilte den vanlige ruten til WI med ARC’en osv med min First 456 i 2007-08.

De fleste cruising katter seilte vi fra, men noen hadde vi ikke sjanse på i det hele tatt. Det var noen som Catana – men særlig Outremer som imponerte da. Og så var det alle nettene vi lå på svai og rullet 20 grader fra side til side i råtne dønninger, mens katamaranene bare duvet samtidig som de hadde god uteplass..  

 Nå har jeg lest og forsket, og har også vært tilbake til Winward Islands to ganger og leiet katamaran. Første gang en Leopard, (skrekk og gru), og nå sist november en Outremer 55 (gammel type) som var svært så morsom – bortsett fra hydraulisk styring da…  Den var også til salgs, men til en pris jeg ikke var helt klar for!

Mitt mål er jo å dra på langtur igjen; og da er en passelig dose komfort viktig, samtidig som man skal ha det gøy og seile rimelig bra.

Dermed ble det denne Fusion 40 som (jeg tror) passer bra med mine ønsker om seilglede, komfort og lommebok. Troen er forhåpentlig byttet ved visshet når jeg har fått beveget båten fra Hellas til Spania denne sommeren. Hjemkomst høst 2017?

Sender også ved et bilde som viser Fusion 40 forfra sammenlignet med Dean katamaran (igjen skrekk og gru)  som stod ved siden av på land…mvh

Petter